Hokeiści KS Unii odnieśli bardzo ważne  zwycięstwo w meczu 19. kolejki Polskiej Hokej Ligi . Na lodowisku w Oświęcimiu pokonali głównego rywala w kontekście walki o awansu do „szóstki” JKH GKS Jastrzębie 4:2 i awansowali na piąte miejsce w ligowej tabeli. Kolejny świetny mecz w tym sezonie zagrał kapitan Naszej drużyny Peter Tabaček, który miał udział w każdej zdobytej bramce przez biało-niebieskich.

fucik

Powiedzieli po meczu:

Josef Doboš, : - To był ciężki mecz. Wiedzieliśmy, że wynik tego spotkania może zaważyć o tym, kto zagra w szóstce. Dlatego nie mogliśmy dziś pozwolić sobie na jakąkolwiek stratę punktów. Od początku graliśmy w sposób bardzo zdyscyplinowany, zawodnicy zrobili wszystko, by dzisiaj wygrać. To im się udało, za co muszę im podziękować.

Robert KaláberPo raz kolejny okazało się, że pierwszy mecz po ligowej przerwie zupełnie nam nie wychodzi, a jeszcze nasi rywale już w piątek wrócili do gry. Gołym okiem widać było, że zbyt mało jeździliśmy na łyżwach i nie potrafiliśmy stworzyć zagrożenia pod bramką rywali. Nasz młody zespół jeszcze nie jest w stu procentach gotowy na takie ważne spotkania.

KS Unia Oświęcim – JKH GKS Jastrzębie 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

1:0 - Peter Tabaček - Martin Kasperlík, Radim Haas (15:54),

2:0 - Martin Kasperlík - Peter Tabaček, Radim Haas (22:35, 5/4),

2:1 - Tomáš Komínek - Tomasz Kulas (25:15),

3:1 - Peter Tabaček - Radim Haas (45:40),

4:1 - Martin Kasperlík - Peter Tabaček, Mateusz Adamus (47:39),

4:2 - Leszek Laszkiewicz - Tomáš Komínek, Dominik Paś (48:12),

Sędziowali: Paweł Meszyński- Paweł Kosidło, Wiktor Zień

Minuty karne: 8-10.

Widzów: 1500

KS Unia Oświęcim,: Fikrt – Bezuška, Vosatko (2); Piotrowicz, Daneček, S. Kowalówka – Adamus (2), Kysela; Kasperlik (2), Haas, Tabaček (2) – Gębczyk, Graca; Wojtarowicz, Paszek, Szewczyk oraz Malicki, Wanat, Budzowski.

Trener: Josef Doboš

JKH GKS Jastrzębie: Fučík – Peslar, Kubeš; Laszkiewicz (2), Paś, Ł. Nalewajka – Látal, Charvát; R. Nalewajka, Kulas, Kominek (2) – Gimiński, Bigos; Matusik, Wróbel (2), Świerski (2) – Michałowski (2), Chorążyczewski; Pelaczyk, Kącki, Bryk.

Trener: Robert Kaláber