W przedostatnim meczu pierwszej fazy sezonu zasadniczego Polskiej Hokej Ligi. Hokeiści KS Unii Oświęcim przegrali po dogrywce z TMH Polonią Bytom 3:2. W najbliższy piątek biało-niebiescy stoczą decydujący bój o szóstkę z PGE Orlik Opole (godz.18:00).

Niedzielne spotkanie w bytomskiej "Stodole" było bardzo ważne dla obu drużyn, ponieważ mający medalowe aspiracje bytomianie chcieli po 16 latach ponownie zagrać w turnieju finałowym o Puchar Polski. Na komplet punktów na pewno liczyli biało-niebiescy, których celem jest awans do czołowej szóstki po dwóch pierwszych rundach rozgrywek Polskiej Hokej Ligi.

Na początku meczu bytomianie mogli otworzyć wynik spotkania, bowiem na ławkę kar powędrował Lubomir Vostako jednak oświęcimianie zagrali dobrze w defensywie i nie pozwolili strzelić sobie bramki. Niebiesko-czerwoni objęli prowadzenie  w 12. minucie spotkania Maksim Kartoszkin popisał się ładnym strzałem pod poprzeczkę nie dając większych szans Michalowi Fikrtowi na skuteczną interwencję.

Po zmianie stron oświęcimianie dość szybko zdobyli wyrównujące trafienie, najsprytniejszy w tercji bytomian był Dariusz Wanat dla którego była to pierwsza bramka w tym sezonie. W 29. minucie ponownie to gospodarze byli na prowadzeniu za sprawą Martina Przygodzkiego.

Ostatnia odsłona podobnie jak druga rozpoczęła się od szybkiego gola biało-niebieskich, już po 30 sekundach po rozpoczęciu trzeciej tercji na protokołu wpisał się Damian Piotrowicz. Później zawodnicy Unii stanęli przed szansą na zgarnięcie kompletu punktów jednak nie potrafili wykorzystać trzech liczebnych przewag.

Po 60 minutach gry był remis więc do rozstrzygnięcia losów meczu była potrzebna dogrywka, w której lepsi okazali się podopieczni Tomasza Demkowicza a gola na wagę dwóch punktów zdobył Jakub Wanacki.

W ostatniej kolejce przed podziałem na grupy podopieczni Josef Doboša zagrają  w Oświęcimiu z PGE Orlikiem Opole. Jeśli nie chcą się patrzeć na wyniki rywali to muszą w tym meczu zgarnąć komplet punktów.

TMH Tempish Polonia Bytom - KS Unia Oświęcim 3:2 po dogrywce (1:0, 1:1, 0:1, d. 1:0)

1:0 Maksim Kartoszkin - Richard Bordowski - Tomasz Pastryk (11:51),

1:1 Dariusz Wanat - Artur Budzowski - Patryk Malicki (22:31),

2:1 Martin Przygodzki - Dmytro Demjaniuk - Sebastian Owczarek (28:34),

2:2 Damian Piotrowicz - Lubomir Vosatko - Jan Daneček (40:30),

3:2 Jakub Wanacki - Martin Przygodzki (63:22, 3/3)

Sędziowali: Maciej Pachucki - Maciej Byczkowski, Paweł Kosidło

Minuty Karne: 8 (w tym 2 min. kary technicznej) - 2 min.

TMH Polonia Bytom: Landsman - Cunik, Dīķis; Danieluk (2), Kartoszkin (4), Bordowski - Wanacki, Augstkalns; Salamon, Słodczyk, Kozłowski - Owczarek, Pastryk; Demjaniuk, Krzemień, Przygodzki - Działo; Wąsiński, Filip, Kłaczyński

Trener: Tomasz Demkowicz

KS Unia Oświęcim: Fikrt - Bezuška, Vosatko (2); Piotrowicz, Daneček, S. Kowalówka - Gębczyk, Graca; Tabaček, Haas, Kasperlík - Kysela, Paszek; Szewczyk,  Wojtarowicz - Malicki, Wanat, Budzowski oraz Koczy.

Trener: Josef Doboš

Skrót spotkania